10.4.08

Etik/effektivitet

Många jag talat med anser att etik är onödigt, att det inte ger dem någonting att tänka i etiska banor. Att de kan leva precis lika väl och utföra det de utför precis lika bra även utan ett etiskt förhållningssätt till saker och ting. Det problematiska med deras argumentation är inte att den inte håller, utan tvärtom att den faktiskt gör det: etik och effektivitet skiljer sig åt. Det senare är oftast en nödvändighet, det förra är det inte.

Men i och med att etiken är onödig för effektiviteten behövs den ännu mer. Det behövs ingen större etisk reflektion för att effektivt dumpa fyra hundra ton avfall i ett känsligt naturreservat; det behövs ingen etisk konsekvensanalys för att bygga ett effektivt kolkraftvark; det behövs ingen etik för att bli en synnerligen effektiv massmördare.

Effektivitet i all ära, men den är kanske inte den bästa av alla ledstjärnor om den sätts upp som ensam målsättning. Många saker går att göra fruktansvärt bra utan att ta några större etiska ställningstaganden. Hela liv kan levas utan att ta ett enda medvetet sådant, utan att för den skull vara vare sig fattiga eller oframgångsrika. Etiken är onödig, sedd ut nyttosynpunkt. Men den är inte onödig sedd ur ett större perspektiv. -

Eller tänker jag fel nu?

4 kommentarer:

  1. Jag förstår att du aldrig får några kommentarer på dina inlägg. Du är kanske den bästa på att vara otrevlig vilket säkert är effektivt men knappast etiskt.

    /Aaron

    SvaraRadera
  2. Min tro är att bristen på kommentarer beror mer på att jag bloggar i en relativt obskyr del av bloggosfären - vad nu det ordet betyder - och på ett visst annat fenomen du nyligen gjorde mig medveten om.

    Men. Förändring är möjlig. I det senare fallet kanske något mer omedelbart än i det förra.

    SvaraRadera
  3. Jaaaaaaaaaaaa!!!! jag kan kommentera! TACK! *applåderar* :D

    Frågan är hur man definierar "effektivitet". Kortsiktigt är det nog jävligt praktiskt att dumpa soporna i havet men knappast lånsiktigt, eftersom vi kommer att utrota oss själva. Det är det diverse stater är till för. Se till effektivitet för alla. Då blir det bara effektivt för fartyget om det inte åker fast. Samma sak när det kommer till att mörda folk. Man låter bli för att slippa sitta i finkan, inte för att det är fel.

    Jag tror att i grunden så beror det vi kallar för etik på just effektivitet, men inte individuellt utan på vad som är effektivast för arten. Ganska enkelt att förklara evolutionärt sett.

    Aaron: som du ser berodde kommentarslösheten på att jag inte kunde kommentera ;)

    SvaraRadera
  4. Hmm. Tanken om att folk undviker att göra saker bara för att undvika bestraffning är en intressant sådan. Jag får återvända till den i ett senare inlägg.

    Vad jag tänkte mig med 'effektivitet' var mest att 'få saken gjord', dvs att det finns en konkret situation som ska hanteras, osagt hur. Att vara effektiv i situationen kräver ingen etik - det blir snarare lättare att bara göra det som ska göras ju mindre etiskt tänkande som utförs. Men samtidigt är världen mer än bara en konkret situation. -

    Kanske kan etik kallas 'effektivitet i längden'?

    SvaraRadera