27.2.09

Partitillhörighetens matematik

Andreas skriver om den nyligen förkunnade nyheten att Piratpartiet fått fler medlemmar än diverse andra etablerade partier. Hen noterar att det är oerhört lätt att gå med i Piratpartiet, och att siffrorna blir lite missvisande i och med att det är lättare att gå med i Piratpartiet än i, säg, Moderaterna eller Centern. Och att ett medlemskap i ett parti inte kan jämföras med ett medlemskap i ett annat parti, i och med att det är olika saker som mäts.

Som metodologisk och sociologisk observation är detta en utmärkt notering. Äpplen blandas med päron och genmodifierade klementiner, och enbart retorik håller dem kvar i samma sammanhang. Men, eftersom de nu befinner sig i samma sammanhang så har vi en god ursäkt att jämföra dem. Låt oss ta tre av ungdomsförbunden som exempel.

Hos MUF skriver en in sina personuppgifter på deras hemsida och svarar på ett SMS för att bekräfta att en verkligen vill bli medlem. Det kräver viss ansträngning och visst input. Och fyrtio kronor. Det går inte att bli medlem av misstag, så att säga.

Ung Pirat gör det lite lättare för den partihungrande. Det räcker med att fylla i sina uppgifter på hemsidan, och sedan är en inne i systemet. Inte överdrivet jobbigt, men det är fortfarande svårt att göra det av misstag.

Som synes är det inte helt samma sak att bli medlem i det ena som att bli medlem i den andra. Det går inte helt och hållet att jämföra dem med varandra. I alla fall inte rakt av. Låt oss därför gå till det tredje ungdomsförbundet, för att få en kontrapunkt att balansera skalan med. MUF är lite småjobbiga att gå med, Ung Pirat är lagom jobbiga och SSU är -

Ja. SSU hade, för tid sedan, en mycket speciell policy när det gäller att rekrytera nya medlemmar. Ibland krävdes det inte ens att medlemmen i fråga delgav något intresse för att delta - hen blev medlem i alla fall. Helt gratis, till och med. Snabbt, smidigt och lätt. Att bli medlem i SSU är en barnlek i jämförelse med både MUF och Ung Pirat. Dessa framstår bägge som slutna sällskap med ytterst drakoniska inträdeskrav när de ställs sida vid sida med SSU.

Sålunda. MUF är svårast att gå med i, Ung Pirat medelsvårt och SSU hur enkelt som helst. Av våra tre jämförda ungdomsförbund, vill säga; de andra förbunden har med största sannolikhet en egen svårighetsgrad för prospekterande medlemmar.

Men. Som den gode Andreas säger, så är det fortfarande inte helt rätt att jämföra kanapéer med emmor och sekretärer. Alla tre må vara av samma sort, men de är inte av samma art. Låt oss försöka undvika att begå tankefelet att tro att varje möbel är en stol, eller att varje frukt är ett äpple. Ett parti har x antal medlemmar, ett annat y. Om x är större än y, så innebär det inte per automatik att det ena partiet är större än det andra. Att en pinnstol är mindre än en bäddsoffa, eller att en vattenmelon är större än en gurka, säger inte så mycket i stig själv. Det säger inte heller någonting om huruvida läget är mer passande för pinnstolar/vattenmeloner eller bäddsoffor/gurkor.

Om en vill jämföra så måste en först - vilket ni säkert kommer ihåg från matematiklektionerna - översätta de båda värdena till samma skala. Skalan, i vårt fall, är hur många röster de får i valen. Ju större ett parti är, desto fler röster får det, och ju fler röster det får, desto större är det. Antalet röster å parti a kan jämföras med antalet röster på parti b, och då - och enbart då - får vi ett mått på vilket parti som är störst.

Allt annat är retorik. Må vara att den ibland är av bättre eller sämre slag.

9 kommentarer:

  1. Jag förstår inte riktigt vad du är ute efter?

    PP har aldrig påstått att de är Sveriges si eller så största parti.

    PP har det sjätte största medlemsantalet jämfört med Sveriges övriga partier just nu.

    /Matthias

    SvaraRadera
  2. Det är förmodligen sant. Jag tar dig på orden på det och ser det som givet faktum. Det är, dock, en aning bredvid poängen, i och med att det här inte är ett inlägg om Piratpartiet (eller något annat parti) som sådant, utan om hur en ska mäta ett partis storlek mer generellt. ('Storlek' synnerligen löst definierat.)

    Dock. Tydlighet och klarhet är två dygder som jag nog får jobba lite mer på. Ser jag. <:

    SvaraRadera
  3. Trevligt att du tar mig på orden. Ja, jag är aktiv medlem i PP och för mig så ser jag det som jätteviktigt att "mitt" parti sköter saker och ting snyggt, både internt och externt. Som komunansvarig så kan jag iallafall verifiera att de nya medlemmarna i min kommun faktiskt finns på riktigt. Det finns säkert några falska medlemmar här och där men det är vi säkert inte ensamma om jämfört med andra partier.
    Att vissa andra medier skriver sina egna mer eller mindre korrekta rubriker/artiklar så kan man ibland få intrycket av att vi skulle vara större än V och MP och så är ju inte fallet. Det återstår att se 2010.

    Efter din förklaring så är jag helt med på noterna. Eftersom du refererade till Andreas blogg så verkade det som det var en fortsatt utläggning om just medlemsantalets korrekthet.

    Partiets styrka bland väljarna kan endast mätas vid riksdagsvalen. Allt innan dess är spekulationer.

    I övrigt så är bloggen välskriven. Tyvär så missade jag poängen så jag tackar för ditt förtydligande.

    /Matthias

    SvaraRadera
  4. Alltid trevligt att få kommentarer från nyinkomna läsare. Du är varmt välkommen att återkomma även i framtiden.

    Den här bloggen är principiellt obunden till specifika religioner och partier. (Det är tanken i alla fall.) Om du vill se mig in action som mer, ah, partisk medlem av vårt parti, så klicka dig gärna vidare via länken till 'Magnifika gnistor' ovan.

    Ehm.. vad är det vi säger när vi helt oförhappandes stöter på en partikollega i ett oväntat sammanhang? *undrar stilla*

    SvaraRadera
  5. Hepp, såg precis på Andreas blogg att du är medlem. Hade ingen aning förut....
    Angående hälsning så vet jag inte riktigt. Än så länge förekommer det inte konstiga hälsningsförfarande och koder á la frimureriet så......varför inte bara något enkelt typ: Hej där PP kollega eller nå't. :-)

    /Matthias

    SvaraRadera
  6. Hihi. Jag har en aning om att det kommer att utvecklas någon slags signal när fler av oss möts.

    Den här konversationen börjar bli lite lång. Leta upp mig på helgon eller facebook (sökord: sargoth) och ge mig en petning där, så kan vi fortsätta utveckla den interkollegiala hälsningen i mindre offentliga sammanhang. <:

    SvaraRadera
  7. YAAHHRRH! är såklart vår signal [:

    SvaraRadera
  8. Jag tog mig den oförvägna friheten att föreslå en vänskap mellan er två borta på ansiktsboken. I sann spontankommunikativ anda.

    Let's bygga ett närverk. ^^

    SvaraRadera
  9. Bara för att jag också är PP-artist så måste jag också ta upp utrymme. Hihi.

    SvaraRadera