1.10.10

Klart grabben ska...

Det finns ett oerhört underskattat sätt att testa om huruvida någonting är socialt accepterat i en viss grupp eller inte, och det är att sätta det efter orden "det är klart grabben ska" i en mening. Om du exempelvis är med socialdemokrater så är det ingen som hämtar vare sig högafflar eller facklor om du säger "det är klart grabben ska ha tillgång till en väl fungerande sjukvård i offentlig regi".

Grejen med att sätta saker i ett sammanhang så här är att det tvingar en att begå en reality check. Det är någonting som gör att allt som befinner sig i samma andetag som "grabben" automatiskt aktiverar både ens egna och andras kritiska fakulteter. Klart grabben ska - varför ska grabben?

Att säga att det är klart grabben ska ha ett par hela skor väcker ingen större kontrovers. Att säga att det är klart grabben ska ha en triumfbåge börjar lyfta på vissas ögonbryn, och att säga att det är klart grabben ska vara fullt stridsberedd när revolutionen kommer känns helt off.

För att inte tala om att det är klart att grabben ska ärva en diskursivt genererad subjektsposition formulerad i en determinerande vokabulär skapad utanför den mänskliga livstidens räckvidd.

Självklart, inte sant?

5 kommentarer:

 1. klart grabben ska vara redo för revolutionen! Du ska inte kasta gatsten i glashus drotten;)


  /käck

  SvaraRadera
 2. Que? Jag är konservativ. Månne kastar jag pil i min kuvös. ;)

  SvaraRadera
 3. Åh - revolutionen ... tänkte att det är väl klart att han skall vara rustad för evolutionen!

  SvaraRadera
 4. Klart grabben ska vara förberedd på revolutionen... http://media.techeblog.com/images/revolutions.jpg

  SvaraRadera
 5. Klart grabben skall bli mamma!

  SvaraRadera