20.2.11

Anledningar

Ibland händer det att jag stöter ihop med folk som förnekar termodynamikens andra huvudsats. Vanligtvis i anslutning till kall fusion, men även rent generellt. Jag vet inte varför folk helt oförhappandes får för sig att vilja ge sig i polemik med ett av världens mest fundamentala sätt att fungera, men de gör det. Vanligtvis med argumentet att det inte finns någon anledning till att denna huvudsats är som den är eller fungerar som den gör.

Vilket är en märklig sak att säga, eftersom den är en beskrivning av hur saker tenderar att hända, och således inte behöver en anledning att fungera. Medvetna varelser behöver anledningar för att göra saker - telos - men välden själv behöver det inte. Eller våra beskrivningar av den.

Helt plötsligt har jag att göra med en väldigt komplicerad retorisk situation. Å ena sidan är termodynamikens andra huvudsats så brutal att vilken person som helst med ansvar för städning kan bekräfta den för dig - det blir alltid ostädat igen, hur mycket städning som än skedde förra gången. Inte av någon specifik enskild anledning, men stökigt blir det vad en än gör. Å andra sidan har förnekaren bevisligen ingen anledning att tro på det hela, och jag måste således använda världens generella anledningslöshet som grund för att formulera den anledning som saknas.

Världen behöver ingen anledning för att gå sönder. Människor behöver däremot anledningar för att fungera.

Eller hur var det nu?

3 kommentarer:

 1. Gravitation är bara vidskepelse, sa gubben och kasta sig ut genom fönstret.
  (eget citat ur samlingen "berömda sista ord")

  SvaraRadera
 2. Lite sidospår kanske, men samtidigt finns det kreationister som använder sig av termodynamikens andra lag för att motbevisa evolutionsteorin med kommentaren att "det måste finnas en rejält stor extern energikälla för att evolutionen ska fungera". Där har vi folk som behöver gå utomhus oftare och känna Solens värme :)

  SvaraRadera
 3. Allting kan användas som argument åt alla håll. Det är bara det att det ibland håller lite lättare att hålla både masken och sin ståndpunkt än annars. ;)

  SvaraRadera