11.3.08

Wikipedia

Det tycks vara en allmän åsikt hos skolväsendet att wikipedia inte är att lita på, då des innehåll inte är källkritiskt granskat eller skrivet av de mest kompetenta av skriftställare. Lösningen från skolväsendets sida är att förbjuda eller avråda från användandet av detta uppslagsverk -

Varför, frågar jag mig? Är inte det lite bakvänt? Borde inte universitet, högskolor, gymnasier och andra institutioner ta till sig mediet, lära sina anställda och studerande hur det fungerar, sätta in alla inblandade i hur en wikisida skrivs, hur diskussionerna bakom dessa sidor ser hur, hur deltagandet i dessa kan analyseras och medverkas i - kort sagt, lägga grunden för ett akademiskt, kritiskt och källkontrollerande läsande av det material som läggs upp?

Skolväsendet söker begränsa användningen av wikipedia. Min tro är att det omvända vore att föredra - ju fler som läser befintliga sidor, desto större är chansen att någon rättar till eventuella felaktigheter, och desto mer källsäkra blir de texter som förmedlas. Desto mer om professorer, docenter och andra insatta i ämnet är med och författar dessa texter!

Den akademiska världen borde inte dra sig undan eller avråda från wikipedia; tvärtom vore det ett tankefel, ett sådant som snarare befäster wiki som en källa till disinformation än som utvecklar det till någonting bättre än det är idag. Tanken är ju ändå att alla kan delta; är det då inte en rimlig slutsats att fler deltagare leder till bättre kvalitet på lång sikt?

3 kommentarer:

  1. Tre saker om Wikipedia i skolväsendet.

    För det första är det nu belagt att wikipedia och NE är lika tillförlitliga källor, dvs. innehåller lika mycket eller lite desinfomation.

    För det andra ska det icke generaliseras och påstås att skolväsendet och den akademiska världen rätt och slätt avråder från wiki-användning. Vi uppmanades faktiskt att använda wikipedia för att skaffa oss ett grepp om vårt uppsatsämne innan vi började undersökningar och litteraturläsning. Men wikipedia kan inte få samma status som ett tryckt uppslagsverk.

    För det tredje måste vi i skolan lära oss att använda webb 2.0 i undervisningen eftersom det är så det ser ut framöver. Männiksor skapar saker tillsammans.

    /Aaron

    SvaraRadera
  2. Det finns förstås skillnader mellan olika läroverk och institutioner inom dessa läroverk, men generellt sett så underkänns referenser till wikipedia utan större eftertanke. I alla fall i min personliga erfarenhet.

    Min förhoppning är att en förändring är på väg. Att du uppmanades att ta dig till wikipedia innan du 'satte igång' är en glädjande nyhet.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera