16.4.08

Biobränslen

Så som jag har förstått saken, så är det moderna jordbruket framför allt ett kombinerande av land och olja för ett producerande av mat. Det traditionella jordbruket var ett brukande och användande av landet - odla, låt betesdjuren spilla på den sådda jorden, skörda. Det moderna lägger till ett steg till denna process, nämligen artificiellt producerade kemiska gödningsmedel, vars främsta komponent är olja.

Biobränslen är tänkta att vara ett alternativ till olja som fortskaffningsmedel. Dock, dessa odlas framförallt på modernt vis, med gödningsmedel och allt. Med andra ord: för att få bukt med vårt beroende av olja, tar vi till ett alternativ vars framställningssätt är beroende av - olja.

Hur tänker vi nu?

3 kommentarer:

 1. Ungefär som folk som ständigt ska dra upp att kor fiser metangaser vilka skulle bidra till växthuseffekten... Aarrgghhh!

  Visst har de rätt i att köttinsdustrin bidrar till utsläppen, men det gör, som du påpekat, även spannmålsindustrin.

  Fast det forskas i att framställa biobränsle på trä. Träd gödslas väl knappast?

  SvaraRadera
 2. Folk förstår inte att många delar av dagens jordbruk vore omöjliga utan de gödnings- och bekämpningsmedel som produceras av olja i olika former, och att en övergång från olja som bränsle till biobränsle som detsamma enbart kommer att leda till att det är samma olja som förbränns men efter en längre förädlingsprocess. Samtidigt som de arealer som skulle kunna mätta några svältande länder i Afrika i stället går åt till att - tjae, i slutändan ingenting särskilt. Egentligen.

  Jag är skeptisk till träbiobränsle. Trä är inte direkt den mest snabbväxande av näringar...

  SvaraRadera
 3. Fast fördelen är att hela sverige är fylld av outnyttjad mark. Om man börjar avverka i ena änden har det vuxit upp när man kommer till andra änden. Fördelen är alltså att man kan utnyttja en större "buffert". Fast alla maskiner kräver förstås fortfarande energi...

  SvaraRadera