27.4.08

Rikedom

Rätt ofta stöter jag på frågan 'vad skulle du göra om du hade två miljoner kronor'? Frågan förutsätter, rätt diskret, att svaret alltid är - och inte får vara annat - än 'spenderar det på saker och ting, och det omedelbart.' Pengar, så som det kommunikationsmedel det är, är svar på olika former av tilltal, som argument i en dialog. Närhelst någonting ska göras, är den främsta uppmaningen, imperativet och argumentet vanligtvis monetär. Det faller sig naturligt i kapitalistiska delar av världen, av någon anledning.

Now, om jag hade två miljoner så skulle jag inte göra någonting särskilt med dem. De skulle liasom finnas där, om jag skulle behöva dem. Kan ni tänka er - ett rejält lager av argument för att ligga och lata sig eller bara ägna sig åt stilla sysselsättningar eller ta det lugnt eller doktorera eller vad som helst som inte är skitjobbigt - i flera år, om jag fortsätter leva på min ytterst blygsamma konsumtionsnivå på under fyra tusen i månaden. ett antal år, även om räntor och dylikt inte tas in i bilden.

Jag SKULLE kunna spendera dessa hypotetiska miljoner på statusprylar, bilar, hus, små hundar, jordenruntresor, KaDeWe, enorma solglasögon, monte casino eller vad som helst - men, nä. Det vore ett väldigt tankefel att försöka övertyga mig om att det vore bättre än ett antal års garanterad ledighet. -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar