2.10.08

Antipiratism 2

Back in the olden days, när jag gick på gymnasiet, hade jag och mina ömma och rättskaffens kamrater, som så många andra ömma och rättskaffens gymnasiekamrater, tillgång till datorer som var en smula begränsade för standardanvändaren. Vi kunde till exempel inte komma åt kontrollpanelen, inte mixtra med registret, skriva till C:\ eller göra andra mer avancerade standardmanövrer. Vi kunde, på vår höjd, byta bakgrundsbild. - Och skapa nya genvägar på skrivbordet, ifall vi skulle känna för det.

Detta var den punkt på vilken hela den omfattande begränsningsansträngningen fallerade. Vi kunde inte göra mer än att öppna Word eller IE, men det räckte. När vi, i vårt första försök att komma runt - jag menar, förstå naturen av våra nya verktyg i vårt utbildningsarbete, upptäckte att vi kunde skapa en extra genväg till IE, upptäckte vi samtidigt att skrivlåset som gällde för C:\ med underliggande mappar inte gällde för mappen C:\windows\skrivbord. Resten av hårddisken var låst, men inte precis just den lilla lilla delen.

So. Efter inga men, men väl ett om, installerade vi en riktig webbläsare i en (dold) mapp på skrivbordet, satte µTorrent att ladda hem saker till en mapp inom denna mapp och levde allmänt fritt på det ljuva system av rör och tuber som är vårt kära interwebs.

Nu frågar ni förstås efter lärarkårens reaktion och sanktion, förståeligt nog. Konsekvensen av det vi gjorde var följande:

Hela kamratskaran fick MVG i datorkunskap på walkover. Tre veckor innan kursen startade.

Det var ljuva tider; de var goda pedagoger. -

4 kommentarer:

 1. Hehe, man har verkligen goda minnen från tiden då man lurade teknikerna på skolan, även om jag aldrig fått bättre betyg på grund av det :p

  I början kunde vi inte köra andra .exe-filer än de som teknikerna hade tillåtit. Men vi kunde av någon anledning komma åt mappen för shemalagda aktiviteter. Således la man bara en genväg där och satte shemat till NU. Det tog lång tid innan de listade ut hur vi hade gjort...

  SvaraRadera
 2. datorer är klena varelser. Det finns alltid någon slags metod för att lura i dem saker som går att tillämpa i ens omedelbara vardag.

  Min favoritmetod att komma ut på internet på en totalblockad dator - som fortfarande är kopplad till nätverket, av obskyr anledning - är att surfa i hjälpfönstret till Kalkylatorn. Det är så långsökt att det nästan är löjligt - men det fungerar!

  SvaraRadera
 3. försökte på vista o det funkade inte... Avslöja dina tricks! :p

  SvaraRadera
 4. Heh. Det var back in the XP days. Den GAMLA gamla goda tiden. Windows hjälpfunktion var i princip en kraftigt nedbantad version av IE; inget Silverlight, men väl html-tolkning. Vilket räcker rätt långt.

  Annars är generell kompetens mitt favoritknep. Det är gravt underskattat i de flesta situationer.

  SvaraRadera