22.4.09

Nazism

Jag har ofta tänkt att nazismen måste vara den tråkigaste av alla ideologier. Visst, den har sina actionfyllda drag, men om den någonsin skulle lyckas med att införa sitt Perfekta Rike genom att etablera den ariska rasena militära, kulturella och generella överlägsenhet - hur skulle det då se ut?

Den skulle inte direkt ha någon anledning att storsatsa på någonting, eftersom dess övergripande mål redan uppnåtts. Fait accompli. Manifest destiny. Mission complete. Alles klar.

När allt var sagt och gjort skulle de, när allt kommer omkring, att vara som en blandning mellan Folkpartiet och Socialdemokraterna, med vissa inslag av Centern. Råkonservativa halvsocialister, rakt igenom.

Visst, de kanske tycks vara spännande till en början, med all hets mot judar och diverse folkgrupper, men när den fasen väl är över så är det direkt tillbaka till lokalpolitikens träliga konservoträsk igen. I längden är de, med andra ord, direkt tråkiga.

Att rösta på eller gå med i naziströrelsen för att få ta del av lite politisk action är därför en aning kontraproduktivt. Bättre då att gå med i en lite luddigare rörelse, så att måltavlan kan bytas ut med jämna mellanrum. -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar