2.8.09

Ineffektivitet är bra

Världen är organiserad på ett synnerligen oeffektivt vis. Var en än kommer så finns det alltid någonting som ställer sig i vägen för saker och tings optimala fungerande, saker som gör att flödet saktar ner och rör sig i en hastighet synonymt med långsamt. Det kan vara allt från en trafikant som inte riktigt hänger med när trafikljuset färgar om till grönt, en byråkrat som på något vis lyckas ta ta minuter på sig att göra någonting som vanliga dödliga kan förväntas ta en halv minut på sig att lyckas med, en pensionär som absolut och utan alternativ måste betala med jämna pengar i den enda öppna kassan eller någonting liknande. Den är överallt, den går inte att undvika. Den är, med största sannolikhet, du.

Ett gravt exempel på ineffektivitet är kött. För varje kalori kött som läggs på en tallrik för förtäring så krävs det cirka femtio för att få dit den. Rent logistiskt är det ett fall seriös ineffektivitet - det domesticerade djuret måste födas, hållas vid liv och ges MASSVIS med mat under sin livstid innan den blir en måltid i vår. Det krävs mat för att skapa mat - mer mat än vad som skapas, till och med.

Samtidigt råder det en viss svält i världen. Folk dör i brist på mat. Många folk dör i brist på mat, till och med. Det är till och med en av de stora anledningarna till att folk dör. Bilolyckor framstår som ett mindre irritationsmoment i jämförelse; Svinaflunsan skulle behöva ta lektioner i dödlighet. Brustna hjärtan kan nästan börja mäta sig, men de når inte riktigt dit än. Svält äger de flesta andra former av döende, med andra ord.

Soe. Å ena sidan har vi ett gravt ineffektivt system för produktion av mat. Å andra sidan har vi en gravt dödlig brist på mat.

Hmm.

Det känns som om vi skulle kunna vara nära någon slags potentiell lösning på ett reellt problem här. Banka lite på ineffektiviteten, och hungern behöver inte vara ett lika stort problem som den är idag. Det HADE varit ett större problem om matproduktionen fungerade med full effektivitet och inte kunde förbättras alls; i sådana fall behövde vi orsaka mer långsiktig förändring på politisk nivå för att undanröja ineffektviteter i det sociala nätverk av själviska entiteter som är människor. I stället  för att utföra en tekniskt sett brutalt enkel optimering av matproduceringen så skulle vi behöva utföra en långt mer komplicerad manöver.

Ineffektivitet är bra. Jag önskar nästan att fler delar av vårt samhälle var lika abnormt ineffektiva som matproduktionssektorn, så att fler problem kunde lösas på enkla sätt. Välan - alla problem kan inte lösas av att konvertera folk till en köttfri diet, eller hur?

2 kommentarer:

  1. visst är ineffektivitet bra, annars skulle vi ju vara tvugna att avskaffa oss själva då vi också är djur som äter ineffektivt mycket..

    växter ftw <3

    hur många kilo spanmål krävs det förresten per prodecerat kilo spanmål?

    SvaraRadera
  2. moha. vad säger du - ska vi spontanmutera hela mänskligheten till en slags svampväxtlighet? effektivare än svampnäring blir det inte. ;)

    SvaraRadera