8.8.09

Ljusets hastighet

Ljusets hastighet är, för det allra mesta, högre än den en vanlig laglydig medborgare kan uppnå utan att sluta vara en laglydig medborgare. Den är också något förvirrande, i och med att den har satts ut som ett slags maxhastighet för, well, allt. Denna gränsdragning frammanar närmast automatiskt frågan - varför just denna hastighet? Varför inte någonting annat? Vad är grejen?

För att flytta på någonting så krävs det att en föser på detta något. Ju större detta något är, desto mer måste en fösa. Om en dessutom vill fösa detta något i någon som helst smidig hastighet så gäller det att fösa rätt hårt - ju mer en föser, desto snabbare flyttar den på sig. Dock. För varje extra bit hastighet en uppnår så blir nästa bit jobbigare och jobbigare. Till en början märks det knappt, men efter ett tag så börjar en komma upp i en sådan hastighet att en får andnöd bara av att försöka; efter ett tag krävs det helt enkelt för mycket fös för att en ska orka.

Now, ljus består av oändligt pyttesmå saker. Dess massa är oändligt nära det lägsta en kan befinna sig över nollstrecket utan att för den skull inte finnas. Det krävs således inte särskilt mycket energi för att fösa omkring det, så det börjar färdas rätt fort rätt snabbt. Men - det jobbiga faktum att det blir jobbigare och jobbigare att fösa fart på saker ju fortare de redan rör sig gäller fortfarande. Efter ett tag kommer även ljuset till den punkt där det helt enkelt blir för jobbigt för universum att gasa - då det börjar krävas mer energi än vad som existerar i detta universum för att röra sig ens det minstaste lilla minsta fortare än det redan går.

Ju större någonting är desto mer energi krävs det för att flytta på det. Ju snabbare det rör sig desto mer energi krävs det för att det ska röra sig ännu fortare. Ljus är ungefär det absolut minsta som finns, och kräver därför minst energi av allt som finns för att fösas. När det absolut minsta når sin absolut högsta föshastighet - då finns det absolut inget som kan hänga med.

Och det är därför ljusets hastighet är universums hastighetsbegränsning. I all korthet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar