3.12.09

Videovåld

Det har i årtionden både högt och brett hävdats att tevevåld orsakar verkligt våld. De som hävdar detta tillhör traditionellt sett av en äldre demografiskt skikt än det jag tillhör, och förmodligen även ett lite mer konservativt sådant, dessutom. Resonemanget går som så att barn som ser våld på teve blir inspirerade att imitera detta, och därför antingen direkt eller indirekt går ut på gatan och anfaller första bästa personlighet som råkar vara tillgänglig. För att förhindra denna hemska utveckling så vill våra konservativa välvilliga minska på våldet på teve, video och i datorspel - att det är oförsvarbart att visa sådant över huvud taget.

Jag håller inte med dem. Det enda våld som är oförsvarbart att visa är det som inte samtidigt visar på dess konsekvenser. Jag vill i stället se mer våld i teve, med mer blod, större sår och i allmänhet mer äckel. Fram för inflammerade köttsår, likmaskar som börjat kräla i levande vävnad, ansikten som slagits sönder, samman och blodiga, ångestskrik av smärta, - kort sagt allt det som våld för med sig. När våld visas utan att det samtidigt förknippas med dessa saker, med dessa obehagliga och oförlåtliga konsekvenser av sitt inträffande, så framstår det som någonting rumsrent, som någonting som en kan hänge sig åt utan att någonting allvarligt inträffar på grund av det. Om det i ställer på tusen olika sätt understryks att våld är ont, äckligt, obehagligt och kategoriskt leder till oförlåtligt lidande så kan du ge dig tusan på att tittarna blir medlemmar i Pacifisternas Riksförbund dagen efteråt.

Så våra konservativa välvilliga har rätt, men de föreslår fel väg framåt. Mindre medievåld hjälper inte - det länder bara trovärdighet åt gamla idiotiska hjälteepos om unga män som begår heroiska stordåd i strid och på så vis får någon slags gloria i huvudet. Mer videovåld - mer realistiskt videovåld - framställer däremot våldsdåd precis så som de är - råa, brutala, hemska, kladdiga och oförlåtliga. Och våldsverkare likaså.

Och det är ju ändå i slutändan så vi vill ha det. Inte sant?

2 kommentarer:

  1. dessutom missar ofta dessa konservativa en viktig poäng, tv-spel (tex) är inte på riktigt, barn/ungdomar vet om det, det är just därför man spelar dem. man kan elda upp någon med en eldkastare och höra denne skrika av ångest i gta, just för att man vet att det inte är på riktigt. istället fascineras man av de realistiska simuleringarna och ljudeffekterna (dock kanske inte i just fallet gta).

    skulle det vara realistiskt på riktigt skulle det bara vara äckligt..

    SvaraRadera
  2. Indeed.

    Mer realistiskt simulerat våld, bitte!

    SvaraRadera