27.1.10

Låtsasrespekt

En av kommentarerna till Wendela-artikeln Pappa är gravid lyder så här:
AlexanderWG, 20 år, Idag 13:58
HON är gravid. HUR är detta en nyhet? Jag har ALL respekt för homo/bi/trans, men när media väljer att göra detta till nyheter ger de förtrycket "anledning" att fortsätta!
I see a tankefel. Om du inte är beredd att använda rätt pronomen så har du ingen respekt för trans. Jag vet inte riktigt hur du tänkte där men jag gissar att du skrev det för att inte framstå som en HBT-hatare. Well you failed.

Mikusagi

6 kommentarer:

 1. Om vi utgår ifrån att wikipedias definition "Kvinna kallas den fullvuxna människan med biologiskt honkön..." är sann och att pronomet "hon" betecknar en människa av kvinligt kön så följer att "Hon har fått barn" är sant, oavsett hur mycket man respekterar pronomen eller HBTare.

  SvaraRadera
 2. Åh, all hail Wikipedia!

  Du respekterar inte transpersoner om du inte respekterar att de är transpersoner. Du kanske TOLERERAR dem/oss, men det är en annan sak.

  SvaraRadera
 3. Definitioner står i huvudrollen. Å ena sidan en person som definierar sig som a; å andra sidan en till synes oändlig tradition av att definiera saker som antingen x eller y. Frågan om huruvida någon ÄR x, y eller a rör sig mer på en språklig än på en rent ontisk nivå. Dvs det handlar inte om verkligheten som sådan, utan om vår beskrivning av den.

  Personligen tycker jag att det är en smula respktlöst att tala om världen i termer av naiv realism - att saker och ting är saker och ting utan att det är ens det minsta problematiskt. Men min minoritet snarare tolereras än respekteras, så det ingår. ;)

  SvaraRadera
 4. Problemet med definitioner (och kanske också deras styrka) är att de förändras med tidens gång. Wikipedias definitioner är inte universella som används av alla, jag lovar ;) Jag är inte ens säker på att de används av alla lexikon.
  *kollar* Hallå var ju världens längsta definition. Kroppen skall se ut si och så blabla, jättesnäv. Hur många passar in i den tror du? I feel this sex is constructed!
  Hallå Sargoth, det du pratar om är positivism ju.

  SvaraRadera
 5. Apropå definitioner:

  1) Wikipedia är oftast ingen seriös källa, NE eller SAOL är att föredra.

  2) Alla definitioner av "hon" som inkluderar termen kön innebär också att man måste definiera "kön".

  3) "Kön" kan betyda antingen biologiskt kön, socialt kön (genus), självupplevt kön (könsidentitet) eller juridiskt kön. Eller alltsammans, samtidigt.
  I Sverige skulle Scott varit man om vi ser till juridiskt, självupplevt och socialt kön, det är endast delar av det biologiska könet som avviker.

  4) Oavsett vilka uppslagsverk man hänvisar till, det enda respektfulla är ju att bemöta människor som de själva vill bli bemötta. Även om man tycker att AlexanderWG ovan är en klantig skitstövel, det vore väl inte artigt att tilltala honom med det, ens om man hittade belägg i NE för att det var sant?

  SvaraRadera