17.1.10

Pragmatiker eller idealist

Orden pragmatiker och idealist som de används till exempel inom organisationer ses som motsatser. Jag talar nu inte om orden pragmatism och idealism i dessa begrepps filosofiska betydelse, utan det mer vardagliga användandet av dem om olika sorters handlingsstrategier.

Pragmatikern letar genomförbara lösningar på definierbara på delproblem. Idealisten brinner för att förändra allt på en gång. En tydlig motsättning eller hur?

Det innebär att man ofta ser dessa två personlighetstyper klustra sig och bygga upp en motsättning, en dragkamp kring vad som är den mest lämpliga vägen framåt. Gott så!

Men ur detta växer ibland en starkare motsättning, där man inte erkänner nyttan med varandras perspektiv. Pragmatikerna vill bli av med idealisterna och vice versa. Och häri ligger ett tankefel.

För idealister och pragmatiker behöver varandra som tuggmotstånd. I en värld styrd bara av den ena gruppen skulle det mesta gå åt helvete till slut.

1 kommentar:

  1. Balans. Det vackraste ord som finns. Det värsta är dock att det finns gott om folk som inte accepterar motsättningarna, vilket skapar balansen.

    SvaraRadera