11.2.10

Att göra fel

Vissa är rädda för att göra fel. Livrädda, till och med. Så rädda att de låter bli att göra saker på grund av denna rädsla. Närmast lamslagna av den, till och med.

Nu ska vi inte förringa folks rädslor, men just denna är brutalt kontraproduktiv. The one way att lära sig nya saker är att utföra dem, och de flesta av dem är av sådan natur att det räcker att göra dem en gång för att den pedagogiska processen ska slå till och lärdom uppstå. För det mesta räcker det med att se förvirrad ut och fråga om hur saker och ting går till - och vips så vet du till nästa gång.

En sak många framgångsrika människor av idag kanske eller kanske inte vill erkänna är att de också, en gång i tiden, var noobs på det de gör, och att den enda anledningen till att de är bra på det de är bra på är att de gjort massor av fel. Inte bara ett fel, utan många; inte bara små fel, utan enorma brakfel som skulle få den mest likfyllda garderob att likna en välstädad boutique. Fel händer, konstant - precis som lärdom.

Så var inte rädd för att göra fel. Var i stället livrädd för att alltid göra rätt; ett sådant liv leder till att en aldrig lär sig något, och hur kul är det, egentligen?

3 kommentarer:

 1. Jag håller verkligen med dig! Bra sak att skriva om! Sen kanske en inte ska göra samma fel allt för många gånger...

  SvaraRadera
 2. Det beror förstås på varför en gör just detta felet. Det går ju att medvetet misstolka en situation och lära sig mycket av det också.

  Fast det är ett annat inlägg. ;)

  SvaraRadera
 3. Jag gör fel hela tiden. Tänk vad duktig jag måste vara.

  SvaraRadera