29.6.10

MacGyverpoäng

Vi har alla hört talas om vuxenpoäng. Ni vet, de där metaforiska och inte helt seriösa poäng en får när en gör diverse saker. Det finns ett antal synnerligen inofficiella listor över vad som ger vuxenpoäng där ute, och de flesta av dem innehåller saker som "skaffat körkort", "lärt sig vad de olika inställningarna på ugnen innebär", "lärt sig brygga kaffe", "tagit sitt första banklån", "deklarerat", "skaffat sig en ny och dyr lägenhet" "tvingats akutfixa ett trasigt avlopp i den nya dyra lägenheten" och dylikt. Kort sagt går det hela ut på att det finns ett antal saker en gör som gör en vuxnare i och med att en har gjort dem, och för varje sådan sak får en en poäng.

Det finns förstås ingen officiell gräns för när en passerar gränsen mellan icke-vuxen och vuxen, och det hela är något av en ironisk lek på det ambivalenta tillstånd som många äldre ungdomar av idag befinner sig i. Men jag gillar idén tillräckligt mycket för att remixa den en smula.

Skåda därför MacGyverpoängen. De är, i samma ironiska anda, ett uttryck på hur händig en är med till synes oanvändbara föremål, eller föremål som till synes inte kan användas för det ändamål en just lyckades MacGyvra dem till användning för. Att bygga en flaggstång med hjälp av två skärp? En poäng. Att bygga en hembränningsapparat med hjälp av tre ätpinnar, en liten engångsplastmugg och en något övermogen tomat? En poäng. Att fixa ett punkterat cykeldäck med en tjugolapp? En halv poäng. Att lyckas akutfixa ett trasigt avlopp i den nya dyra lägenheten med ett gem och ett tuggummipapper? - Massor av MacGyverpoäng. Men bara en vuxenpoäng, dock. -

6 kommentarer:

 1. Hur mycket får man för att man lagat en stor spricka i träramen till en sängbotten utan skruv, spik eller lim?

  SvaraRadera
 2. Det finns extra stilpoäng inblandade om du använde gaffatejp.

  Är den fortfarande hel, btw? ;)

  SvaraRadera
 3. Ingen gaffatejp - bara träbitar och en borrmaskin.

  I går kväll hållfasthetstestades den av en 0,1-tons försöksperson.

  Den höll.

  Nästa steg är bungyjump med för lång lina.

  SvaraRadera
 4. Nej men, en Lake! Det verkar som att mitt politiska sidospår drar viss trafik hitåt. ;)

  SvaraRadera
 5. "Att lyckas akutfixa ett trasigt avlopp i den nya dyra lägenheten med ett gem och ett tuggummipapper? - Massor av MacGyverpoäng. Men bara en vuxenpoäng, dock. - "

  Haha. Får mig att gilla MacGyverpoäng mer.

  SvaraRadera