20.7.10

Det där med att förlora pengar

Det förutsätter faktiskt att man först har tjänat dem.

Att som vissa socialdemokrater hävda att pensionärerna förlorar pengar på att de inte får sänkt skatt när löntagarna får det ...

Att som vissa upphovsrättsorganisationer hävda att en utebliven intäkt innebär att man förlorat 100.000.000 kronor ...

Tankefel av samma slag som när vissa shoppare hävdar att de tjänat pengar bara för att de hittade något på rean.

Vi blir inte rikare, vi blir inte fattigare ... bara dummare.

4 kommentarer:

 1. Kan inte hålla med dej i pensionärfrågan. Varför skall de betala en högre skatt för sitt lönearbete än vad en icke pensionär gör? Jag håller nog med Sossarna där. :)

  SvaraRadera
 2. Men Mikke, det är ju en annan fråga. Man kan tycka att det är orättvist att pensionärerna inte får del i en förbättring som andra får del av, men det betyder fortfarande inte att pensionärerna har förlorat pengar.

  Alltså ett tankefel.

  SvaraRadera
 3. Jomen Göran om du tänker efter. Låt oss säga, för enkelhetens skull, att alla tjänar 100 kr i lön. Pensionären tar dock inte ut sin lön då utan nu idag då han är pensionär. då drar staten 40 kr av pensionären sparade lön medans för den idag arbetande tar staten bara 30 kr av lönen. Alltså har pensionären förlorat 10 kr mer än den arbetande. Alltså är det pengar de förlorar, faktiskt.

  SvaraRadera
 4. Mikke - det är det ju inte, pensionären fick ju en helt annan skatt när han var arbetare, beroende på vilket skattsystem man då använde. Det är klart att det så fort man ändrar skattesystemet finns vinnare och förlorare i bemärkelsen att vi inte får samma effekt av det. Men om en person har 100 kr i pension och betalar 30 av dessa i skatt ena dagen och ftf har 100 kr i pension och betalar 30 av dem i skatt nästa dag, så har den personen inte förlorat några pengar. Oavsett vad den förvärvsarbetande grannen tjänar och betalar i skatt.

  SvaraRadera