25.11.08

Genustänkande 2008

Genustänkande är på modet. Det har förvisso varit på modet sedan den urminnes tid då någon bestämde sig för att det finns en Skillnad mellan det ena och det andra, men på sistone har det blivit mer populärt att tänka reflexivt på att denna Skillnad inte är inskriven i sten eller ens en självklarhet. Det blir mer och mer uppenbart att Skillnaden mellan könen mer är ett resultat av den kultur en råkar leva i än av, säg, eviga och oföränderliga Sanningar, och att vi därför har ett större ansvar än tidigare att formulera nya alternativ till de gamla former av socialisering som ännu lever kvar. Det går inte längre att ta traditionen som den kommer, utan vi står inför en ontologisk utmaning där den egna identiteten måste skrivas och skrivas om under tidens gång, allt eftersom vi blir äldre, klokare och med medvetna.

Främst i denna trend ställer sig CDON.se, som säljer säsongsboxar av populära teveserier inriktade främst till det ena könet - under kategorin 'Tjejer'. Detta hjälper till att stärka just tjejer i sin identitet som just tjejer, vilket - som vi alla vet - är någonting som behövs kroniskt och konstant. Vi får inte under några som helst omständigheter glömma bort att påminna tjejerna om att de är just tjejer; de kanske får för sig att glömma bort det och göra någonting annat då. Hemska tanke.

Heja CDON! Välkommen till det ljuva och jämställda året 2008!

(Se även Martins och Livsagnostikers inlägg på samma tema.)

3 kommentarer:

  1. Tvi vale den kille som skulle kunna tänka sig att shoppa på tjej-avdelningen på cdon! Känns som klädaffärer all over again.

    SvaraRadera
  2. meh, var e killavdelningen?!

    SvaraRadera
  3. Precis. Däri ligger kritiken. -

    SvaraRadera