6.2.09

Anonymitet

Det är lätt att vara anonym på internätet, sägs det. En av mina läsare tog sig för att avanonymisera mig, och påvisade att det går att hitta mig lite varstans genom att bara söka på 'Sargoth'. Till och med på ansiktsboken, om en är del av Sweden-nätverket.

Det är lätt att tro sig vara anonym på internätet. Men det är inte enkelt att vara det. Det går, men det kräver mer ansträngning än en kanske tror. Det är absolut inte så enkelt som IPRED-folket försöket få människor att tro.

Såvida de inte envisas med att genomföra sitt projekt. Då kommer det att bli busenkelt att bli superanonym, i och med att behovet av att anonymisera sig gått från att ha varit någonting som ett fåtal människor tänkt på till att bli någonting som berör bokstavligen ALLA. I och med övervakningens intåg skapas ett behov av anonymitet, och där efterfrågan dyker upp tenderar tillgång att följa efter. Och i och med att behovet blir så stort, så kommer de verktyg som tas fram för att tillgodose detta att bli så pass enkla att vem som helst kan använda dem.

På den gamla goda tiden, när det bara var 1337-kidsen i mörka källare med persienner av modifierade joltburkar som brydde sig om sådant, kunde verktygen vara komplicerade och oöverskådliga monster till program. När marknaden växer, så att även, säg, den genomsnittlige bilförsäkringsförsäljaren känner sig i behov av anonymiserad kommunikation, så kommer programmen som skrivs för detta ändamål att bli så enkla att även dessa människor kan använda dem. -

Ni kanske ser var tankefelet i IPRED-folkets logik ligger?

6 kommentarer:

 1. Ah...underbar logik. Kan man säga att vissa intresseorganisationer utan att tänka till ett extra varv biter sig själva i svansen?

  SvaraRadera
 2. Det är onekligen så. Försöket att göra någonting åt problemet leder till att det problematiska antar större proportioner än det skulle haft om det lämnats åt sitt obskyra öde. Försöket att censurera och/eller övervaka internätet kommer till sist att leda till att alla har en egen, snabbt ihopskruvad DNS-tjänst i bakgården, och att internätet blir mer inter och mer nät än vad någon någonsin anat.

  Vilket förmodligen inte var avsikten med det hela..

  SvaraRadera
 3. men att avanonymisera innebär inte att hitta en last.fm eller bilddagbok lika anonym som den här.

  eller är det ännu ett argument för att joina fejan...

  SvaraRadera
 4. Sargoth borta på last.fm är ett kapitel som får mig att se rött. Här har vi någon som joinade för x antal år sedan, tröttnade och sedan - gick. Utan att lämna ngonting annat än ett taget nick efter sig. Jag hade gått med på att någon annan tagit namnet om denne haft bra musiksmak, men att bara vara ett tomt namn utan en enda spelad låt..

  Det gör mig till en ledsen hest, aight?

  Fast jag trodde att du av alla människor redan hade ansiktsboken. Av någon anledning. :/

  SvaraRadera
 5. "du av alla människor"??? vad ska det betyda?

  och du heter ju dynamic_cow på last.fm ;)

  SvaraRadera
 6. Det kändes bara så.
  Välan. Nu inte bara känns det så - nu ÄR det så också. ;)

  SvaraRadera