8.2.09

Cinematiska elbilar

Jag funderade en smula på det här med att göra om gamla filmer/teveserier med nya skådespelare och ny teknologi. De flesta gamla filmer fungerar inte i ny version, i och med att de situationer karaktärerna hamnar i inte inträffar i en värld med mobiltelefoner, internet och globala system för produktion och distribution. Klassiska problem så som att protagonisterna inte kan få tag på varandra, att det är svårt att organisera människor i stor skala eller dela ut mat till massorna - är liksom inte relevanta längre. Det var svårt att avboka saker i sista stund på femtiotalet, men idag kan vi göra det med en handviftning; världen förändras.

Men teknologin gör inte bara gamla problem irrelevanta. Den förändrar också dynamiken hos saker och ting. Ta till exempel en biljakt som uteslutande involverar elbilar. Skurken gör sitt bästa för att komma undan från hjälten, som gör sitt bästa för att komma ikapp - allt ackompanjerat av den akuta frånvaron av ljudet från accelererande motorer.

Biljakter fungerar liksom inte i en tid av tysta motorer.

Damn you, teknologisk utveckling! Damn you!

2 kommentarer:

  1. ptja, prova att jaga någon medelst bil redan idag, och du kommer förvånas över frånvaron av däckgnissel. Va fan, det var nån film där hjulen gnisslade på en grusväg...

    SvaraRadera
  2. Om jag någonsin skaffar körkort så kommer jag att skaffa en sån däringa bilsak med hjul som fortsätter snurra när bilen har stannat. ;)

    SvaraRadera