20.9.09

Bibelen 2: Programförklaring

Min stora plan är att under överskådlig tid framöver skriva en rewrite - inte direkt en uppföljare, men inte direkt en översättning - av den gamla goda Bibelen. Now, jag kommer förstås inte att skriva om VARJE kapitel eller berättelse eller apostlagärning eller så, men väl de delar som folk går omkring och känner till utan att känna till det. Det känns en smula som att det behövs en viss uppdatering av den Goda Boken.

Det första vi måste tänka på när det gäller bibelen är att den är en produkt av sin samtid. Eller, tja, sina samtider - den tog ett tag på sig att bli skriven. Som sådan så går det inte direkt att avfärda den genom att hänvisa till nutida normer och traditioner. Gamla testamentet kan tyckas vara lite smådrakoniskt för oss nuförtiden, men när det skrevs så var det ett under av progressiv rättsskipning. Vi känner alla till uttrycket "öga för öga, tand för tand", och vi kanske tycker att det är lite överdrivet bokstavligt; det finns kanske bättre sätt att formulera en kriminalvård på. På den tiden var det dock ett påstående som får även den mest radikale av samhällsomstörtare att framstå som en mild folkpartist. Om någon petade ut ens öga var inte det naturliga svaret att enbart peta ut ett motsvarande öga och proklamera att fejden är över; den naturliga impulsen var att peta ut det ena ögat, och sedan det andra, och sedan slita resten av illdådaren i stycken, dräpa hens närmaste familj, bränna ner hens ägor, stjäla all hens boskap, leta upp hens vänner och dräpa dem också (när en ändå är igång), för att sedan DESSUTOM strö salt över hens brända åkrar så att ingen ska få för sig att återuppstå eller så.

Ni anar säkert att det finns en viss skillnad i mentalitet här. Den retorik som fungerade för att övertyga den gammeltestamentliga samtiden fungerar nog inte riktigt i dagsläget. Soe. Vi behöver någon slags uppdatering, en synkning till denna vår nya samtid - en Bibel 2.

Det här är inte denna uppdatering. Det här är i stället en milt genomskinlig ursäkt för att ta de lite mindre självklara passagerna i bibelen 1, anamma dess språkbruk och göra någonting kreativt av det hela. Och förhoppningsvis, sparka igång ett leende hos er läsare lite då och då.

Jag skrev ett konceptinlägg för tid sedan, för att testa idén och sätta tonen. De av er som läst den Goda Boken vet att den börjar på precis samma sätt som alla andra bokar - I Begynnelsen - så det är där även uppföljaren kommer att börja. Därefter går vi lite lösare på kronologin, för att reflektera att alla ettans passager är lika smått obegripliga samtidigt.


Färdigställda delar så här långt
Skapelsen
Paradiset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar