23.10.09

Kopior eller original?

Vissa tror att om vi slängde alla könsroller i soptunnan så skulle alla människor bli likadana, av någon obskyr anledning. Hur de tänker, det vet jag inte, någonstans har det blivit fel i alla fall. Ett tankefel!
Nu skall jag berätta, som den allvetare jag är, hur ni bör tänka.

En könsroll är
en del av en pjäs
med ett delvis förskrivet manus.

En sådan pjäs
som kallas improvisation
men karaktärernas egenskaper är förbestämda.

Karaktärerna
kan delas in i tre grupper:
manliga, kvinnliga och... störda

Tänk dig nu
att vi slänger bort
dessa förbestämda egenskaper

Alla är som de är
individer med olika egenskaper
och inte alls likadana, inte ens inom grupperna

Nej okej nu orkar inte jag skriva så där en kort rad, en lite längre och en nästan lång rad, så jag tar det i  vanlig form istället. Istället för att säga att kvinnor fnittrar och män är jägare så får varje person en frihet att bestämma över sina egna egenskaper, i den mån en person nu kan styra sin personlighet. Vad är det som talar för att vi alla helt plötsligt skulle gå runt i likadana unisexkläder och svära halvbögiga ramsor? Med ett större utrymme att utveckla sin person borde vi bli rätt olika och unika. Logiskt sett.

Så! Nu har ni fått ett tankerätt här, bär det med er!


Mikusagi

11 kommentarer:

 1. nu säger jag inget om huruvida det verkligen finns könsroller genetiskt/evolutionärt, men jag tycker det känns ganska logiskt att olika egenskaper för de olika könen har gjort att människan överlevt bättre.

  liksom, alla (vad jag vet) däggdjur har liknande skillnader i roller och beteende mellan honor och hanar, varför skulle inte samma sak gälla människan?

  jag håller med om att det finns undantag, som kan vara bra att ha i åtanke, men du kan knappast begära att resten av oss kan fly från våra gener.

  SvaraRadera
 2. Själva definitionen av könsroll är att den är socialt skapad, därför "roll" och inte "egenskap". Roll som i en teaterpjäs. Alltså har det inte med genetik att göra.
  Jag har inte bett någon att fly från sina gener, utan att låta utveckla sin personlighet utan könsnormernas begränsningar.

  SvaraRadera
 3. Könsroll: http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nsroll

  SvaraRadera
 4. se där *lär sig något kanske inte helt nytt men i all hast borttappat, glömt och ihopblandat*

  en genetisk egenskap är dock människans vilja att förenkla, kategorisera och normalisera. borgar inte det för att vi alltid kommer att se vissa roller/yrken/beteenden som naturliga för visa grupper/kön/etc? må så vara att rollerna är socialt betingade, jag tror ändå att vi kommer att se vissa roller som mer normala för vissa grupper än andra.

  sen är det en annan sak att man kan vara mer tolerant mot dem som inte gillar dessa roller.

  SvaraRadera
 5. Detta är det 250:e inlägget, och dessutom det första som skrivits av någon annan än mig.

  Det är lite småhistoriskt. <3

  SvaraRadera
 6. Det jag försöker att säga är iallafall: Om könsroller slängdes i soptunnan skulle det, istället för att finnas två typer, finnas tusentals typer.
  Anledningen till jag säger det är: att många kommenterar normkritik och jämställdshetssträvan med något i stil med "Nu vill ni att alla skall vara likadana!"

  SvaraRadera
 7. @sargoth: jag för ta mig i kragen och skriva ett inlägg snart, inlägg av någon annan #2 upphöjt i 8 = 256, 256 är en fin siffra ^^

  @mikusagi: jag förstår, och håller helt med. men är dock inte så säker på att det faktiskt är möjligt :)

  SvaraRadera
 8. 256 är en fin, rund och jämn siffra. precis som 512 och 1024. och 65536.

  vi är snart där. xD

  SvaraRadera
 9. nu fick jag prestationsångest bara för det >< har haft flera idéer som iaf verkade bra just då, men när jag försöker skriva dem blir dom inte lika bra.. :p

  SvaraRadera
 10. grejen med bra idéer är att de verkar usla när en håller på med dem men på något magiskt vis transformeras till überbra när de väl är klara.

  en har fel närhet till dem när en är mitt uppe i dem. typ. xD

  SvaraRadera