24.7.08

Gatuspeleri

Ibland när jag vandrar på diverse städers gator händer det att jag ser folk ståendes i ring kring en person som flyttar omkring tre koppar, och utmanar folk att gissa vilken av dem en viss given kula befinner sig under i ett visst givet ögonblick. (Senast hände det strax utanför regeringsbyggnaden, vilket kanske eller kanske inte säger någonting om någonting.)

Denna person brukar vanligtvis ge bra betalt för att gissa rätt; satsa tio euro och få trettio tillbaka! Ju mer en satsar, desto större vinst har en chans på. Och allt en behöver göra är att gissa rätt. Ett lätt sätt att tjäna snabba pengar, utan tvekan. I teorin.

I praktiken är ens odds att vinna ganska exakt noll. Ibland händer det att en av "värdens" kumpaner kommer förbi och "råkar" vinna tillräckligt mycket pengar för att imponera på tvekande åskådare och få undan en stor del av desamma från brottsplatsen så fort som möjligt. Vad som säljs i dessa spel är ett falskt hopp; oavsett vilken kopp en väljer så ligger kulan under en annan, även och särskilt om en råkar titta under alla tre samtidigt. Den enda vinnaren är värden med kumpaner; de förbipasserande som sugs in av spänningen och hoppet om snabba pengar förlorar alltid.

Tankefelet folk gör sig skyldiga till är att de fortfarande, efter år och år och år och år och år och år av konsensus bland kritiskt sinnade människor kring att detta lurendrejeri är ett lurendrejeri, fortfarande går på det hela. Och förlorar pengar på det.

Om du känner någon som ligger i riskzonen att begå detta feltänk, utbilda dem hårt och fort om exakt vad som är fel i detta tänkande. M'kay?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar