22.7.08

Patchar

Nyligen upptäckte jag att det släppts en ny patch till Civilization 4. Det var onekligen på tiden, då det tagit ett tag (månader) sedan den senaste patchen kom. Den är en liten nätt sak på ~160 meg, knappt ingenting, och installeras utan problem genom den sedvanliga nästa->nästa->nästa->vänta->klar-proceduren. Ni vet hur det hela går till.

Dock. Den förra patchen hade vissa problem, och vissa av dem var så pass stora att spelet i vissas ögon blev ospelbart. Så, de goda människora borta på Civfanatics tog mod till sig och gjorde en egen patch - en inofficiell patch - som tog hand om dessa problem och gjorde spelet mer spelaktigt igen. Sådär som ett dedikerat spelcommunity gör.

Now, grejen här är dock att både de officiella och de inofficiella patcharna kommer i omgångar och olika versioner; varje officiell patch följs av en inofficiell sådan, specifik för just den releasen. Så en kan ha version 3.13 av den officiella och version 1.21 av den inofficiella patchen till just den versionen, och få en lite annorlunda spelupplevelse än om en har 3.17 officiellt och 0.19 av den 'årgångens' inofficiella uppdatering.

Det blir, således, lite som att välja vin till maten; vissa smaker framhävs av vissa maträtter, medan anda sjunker i bakgrunden, och beroende på tycke och smak så är vissa kombinationer bättre än andra i och med att de framhäver eller dämpar vissa subtila nyanser. De som har en grej för att, i sann Genghis-anda, svepa över världen med krigiska horder av ostoppbart kavalleri finner de senare versionerna, där befolkningen inte är lika avogt inställd mot tusenåriga krig, mer tilltalande, medan mer fredligt sinnade civilisationsbyggare föredrar en annan version, där protesterna mot längre krig får Vietnam-protesterna att framstå som en söndagspromenad genom en brittisk park med spetsbeklädda dressar och höga hattar, där krig inte direkt är helt funktionella. Medan andra kanske föredrar ett mellanting, där andra aspekter framhävs eller görs mindre märkbara.

Så det är lite av ett tankefel att kalla Civ 4 för ett spel; snarare är det ett spel med nyanser, ungefär som att ett vitt vin inte nödvändigtvis delar alla egenskaper ett annat vitt vin har. Om en vet vad en gör, kan en förhandla fram en balans mellan en viss kombinations egenskaper och ens eget sinne för spelet. Mer eller mindre, då det alltid finns vissa saker att reta sig på.

Now, jag är inte bara intresserad av versionshistorik, jag är lat också, och orkar inte sätta i skivan varje gång jag vill spela. Som tur är så bryr sig inte the allmighty noCD-patch om numret på den inofficiella patcheringen, utan fungerar snällt så länge den officiella och den, ehum, brutalt inofficiella patchen har samma nummer.

Det vore lite jobbigt annars. - -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar