4.1.09

Insomni

Jag tycks ha drabbats av en tillfällig släng av insomni. Det kan inte vara något annat, i och med att jag de senaste dagarna legat i ungefär sexton timmar i ett försök att somna. (Med en grand total på fyra timmars erövrad sömntid.)

Så. Jag undrar - har ni några gångbara hemligheter för hur en kan komma förbi sömnbristen och somna sött? Det börjar, som de säger, att bli lite jobbigt...

3 kommentarer:

 1. När jag har insomnia så brukar jag testa något av dessa:
  * drick varm mjölk
  * drick lavendelté
  * ta ett varmt bad
  * kika varken på tv/dator en timme innan
  * använd inte sängen till annat än sömn/sex då kopplar hjärnan lättare att det inte bara är läsa bok eller slappa man ska göra
  * lösa korsord (helst enkelt som går att lösa)
  * läs inte en spännande bok (utan helst en tråkig som man somnar av - Rosa Bibeln).

  SvaraRadera
 2. *om blogger vaporiserar den här kommentaren också så skiter jag i det här*

  läste ett fantastiskt tips i nån tidning jag hittade nån stans som jag inte minns vad den var för någon... hm ...

  Iaf, jag har länge haft problem med att så fort jag ska sova går min hjärna på högvarv och löser världens alla problem, flera gånger om. Jag skriver aldrig ned dem så nästa kväll måste jag lösa om dem igen :P

  Jag har försökt lösa det genom att antingen tänka på ingenting, vilket slutar i att jag glömmer bort det och börjar tänka på ngt igen, eller genom att fokusera på att sova sova sova sova, med lika dåligt resultat.

  Jag ska försöka återge tipset så som det stod i tidningen. Misstänker att formuleringen var ganska viktig för visualiseringen.

  "Börja med att slappna av och ligg i en ställning som du kan sova i. Tänk dig sedan, med slutna ögon, att du sitter vid en strand. Framför dig ringlar en flod sakta förbi. Du ser höstfärgade träd stå på stranden på motsatt sida, vars löv ibland faller av och landar på ytan och flyter iväg. Lyssna på hur vattnet porlar och hur vinden viner mellan löven.

  Så fort du störs av en annan tanke ska du tänka dig att den är nedskriven på ett löv som kommer flytande. Du kan observera tanken men du ska inte låta dig dras med av den. Istället låter du den bara flyta iväg med strömmen och försvinna. Gör så varje gång du distraheras av en tanke och återgå sedan till att betrakta vattnet."

  Nånting sånt. Det verkar funka hyfsat för mig i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Jag anar att jag inte är helt ensam i mina sömnbekymmer. Efter något fjortontals timmars vridande och vändande lyckades jag komma tillrätta med det hela, och sussade sött för första gången på tre dagar. Tålamod och kollaborativt lärande övervinner allt.

  Välan. Från och med nu tänker jag ta varje ursäkt och tillfälle i akt att sova bort någon timme eller fem. Bara för att det går. Död åt sömnlösheten!

  SvaraRadera