12.1.09

Lösenord

Lösenord är ett gissel här på internätet. En måste ha dem på de flesta sidor, och det måste vara av en kvalitet lite bättre än 'lösenord1', och det får gud förbjude inte vara SAMMA lösenord överallt. Det blir, efter ett tag, ett himla jobb att hålla reda på allihop. Vilket lösenord hade jag till Gmail, vad hade jag på Facebook, Wordpress, Blogger...

För ett tag sedan insåg jag att jag inte längre kunde lösenordet till hälften av alla de sidor jag brukar hänga på. Inte för att det är särskilt svåra lösenord av typen '9245SCRYSPC___', utan för att jag aldrig använder dem. Jag skrev in dem en gång för länge sedan, och fortsatte sedan vara inloggad från den dagen. Inte helt optimalt ur säkerhetssynpunkt, men optimalt ur användarvänlighet; jag är antingen konstant inloggad eller maximalt två steg från att vara autoinloggad. Lösenordet fylls i av sig självt när jag kliver in på startsidan, och det enda jag behöver göra är att trycka på enter, vanligtvis. Smidigt nog.

De lösenord jag väl använder tenderar att följa ett visst schema. Det är aldrig samma lösenord på två olika platser, men om en kan se mönstret så går det relativt lätt att lista ut vilket lösenord som passar var. Detta är ett uttryck för min lata sida; eftersom jag inte orkar komma ihåg exakt vad jag har, så har jag satt i system att göra det lätt för mig att lista ut det i efterhand. Några ögonblicks tankeverksamhet brukar krävas, och sedan är jag inne. -

Hur hanterar du lösenord och sådant? Kör du samma lösenord överallt, rakt över, i förvissning om att ingen kan gissa vad du har? Kör du slumpgenererade men automatiskt ifyllda supersäkra lösenord som du inte ens försöker komma ihåg? Glömmer du bort dem hela tiden, och använder 'glömt lösenord'-funktionen som login, som jag gjorde en gång i tiden?

Jag är nyfiken.

4 kommentarer:

 1. Tema + personligt + variera = mina lösenord ;)

  SvaraRadera
 2. Jag skriver ned dem :P

  Men jag kör ändå med en variant som innehåller olika stora bokstäver och siffror och som inte finns i ett uppslagsverk på ssl-krypterade sajter. Jag anser det på dessa vara ganska osannolikt att någon kommer över lösenordet och dessutom vet vilka andra sajter jag använder. Använder en variant av det i de fall där man dessutom ska ha minst 13 tecken och två krumelurer.

  Sen använder jag ett ganska kort lösenord på alla andra sajter, där jag skiter i om någon lyckas hacka sig in. En gång i tiden använde jag olika varianter av lösenordet men då glömde jag ju såklart bort var jag använde vilken variant.

  SvaraRadera
 3. Ooh, en klassiker. Särskilt när det bara har lagts till ett 'e' eller något på slutet, och en måste komma ihåg vilken av alla många varianter det var just på den här sidan..
  XD

  SvaraRadera
 4. Praktiskt nog skriver jag alltid upp dem på nån lapp eller något vad som helst som ligger bredvid tangentbordet när jag väljer lösenord. Jag tror inte att mina lösen är svårare än andra att knäcka, men jag har inget speciellt system. Blandar bokstäver, siffror och krumelurer om vartannat. Jag minns dem ändå, konstigt nog eftersom jag glömmer allting annat.

  SvaraRadera