3.1.09

Operativt, systematiskt

Det händer ibland att jag funderar över det här med operativa system. Ni vet. Windows, MacOS, Linux och så vidare. Med Windows 7 runt hörnet verkar det vara ett aktuellt ämne i vår samtid - mer aktuellt än genom att bara utgöra grunden för alla virtuella saker vi gör med datorer.

Det finns människor som svär vid Win98, och som kommer att fortsätta använda det tills döden skiljer dem åt. Jag var en av dem, och som tur var så dog datorn före mig. Min nya burk var en Vista-burk, och jag har sedan dess aldrig behövt blicka bakåt. Eller, tja, jag har ju förstås sparkat igång en virtuell XP-maskin för att kunna spela Dungeon Keeper, men i stort sett har jag glömt bort allt som gjorde det gamla så värt att hålla fast vid.

Det slår mig väldigt snabbt att XP känns väldigt halvfärdigt i jämförelse med sin efterträdare. Att inte kunna söka efter saker på hårddisken genom ett snabbt tryck på windows-tangenten blir oerhört irriterande när en väl har vant sig vid det. Vista kryper sakta men långsamt in och tar över alla självklara positioner i ens operativa system - dvs, det blir allt svårare att göra saker utanför Vista ju mer en vänjer sig vid det.

Vilket OS använder du? Och är du lika fast i ditt som jag?

3 kommentarer:

 1. XP... Vista är inte min grej.

  SvaraRadera
 2. Hur står du ut? En måste ju minnas exakt var en lägger sina filer, manuellt installera tusentals drivrutiner som ingår redan från början i Vista och vara allmänt observant på vad en gör och inte gör.

  *är bortskämd*

  SvaraRadera
 3. Okej, eftersom du frågade så får jag väl svara :)

  I ordning efter värde för mig:
  1. Ubuntu
  2. Windows XP
  3. Windows Vista OCH Mac

  Överlag så är jag frälst i open-source andan, därmed valet Ubuntu. Driver för närvarande två persondatorer och en server med detta OS. Det kräver dock att användaren har en hel del kunskap och är intresserad, liksom jag själv. Men mycket stabilt och resurssnålt..

  XP används för Guitar Hero och Visual Studio (arbetet). XP är stabilt och relativt resurssnål.

  Slutligen Vista. Inte resurssnål - tvärt om, den har orimligt höga krav. För långsamt för mig, och för mycket som görs "bakom kulisserna". Jag vill veta vad min egen dator gör för något.

  Mac intresserar mig mer än Vista, men jag har ännu inte köpt någon..

  SvaraRadera