15.1.09

Terminsstart

Nästa vecka sparkar vårterminen igång, och så som brukligt äro ränner jag land och rike runt i jakt på kurslitteratur så här veckan innan. Jag skulle kunna köpa den på den lokala kurslitteratursaffären, eller på någon ännu lokalare nätboklåda, men det är inte så det går till. Det är inte Tradition.

Traditionen är nämligen att, alltid, i alla möjliga och omöjliga lägen, låna bokarna på bibliotek. Det går inte alltid - när jag läste juridik var jag till exempel tvungen att köpa en lagbok, no two ways about it. Men för det mesta annat så finns den eftersökta litteraturen att få tag på för den som orkar leta och åka. Ibland händer det att det är två böcker kvar på listan, och att den ena finns på biblioteket i Akalla och den andra på Majornas bibliotek. - Och då är det bara att orka sig iväg.

Poängen med traditionen är att det blir billigare att åka och låna dem än att köpa dem. Över lag, över tid och över kursernas gång. Även om SJ är dyra, så är bokförlagen ännu dyrare. Och i det läget lägger jag hellre mina sura penningar på resekostnader än på litteraturinköp. Den inre resan må vara den viktigaste, men om jag kan få en yttre till samma pris och utöver den inre, -

Ni förstår varför den här traditionen etablerat sig, eller hur?

3 kommentarer:

 1. Jag förstår inte hur folk som pluggar heltid alternativt pluggar totalt ointressanta kurser för att få en examen har råd med alla bokjävlar. Jag väljer åtminstone ämnen som är kul (retorik atm) så att jag inte har något emot att äga böckerna.

  Sen kan man ju alltid sälja böckerna på blocket när kursen är slut. Försök sälja en begagnad tågbiljett.

  SvaraRadera
 2. Det finns fjärrlån... <_<

  SvaraRadera
 3. Oh, retorik känner jag igen. Det har jag jagat böcker till idag. De är lite småmysiga, men jag skulle inte vilja äga dem. Dagens läsupplevelse på tåget till Göteborg, dock - den är värd långt mer än de penningar jag lade ner på den!

  Många av mina mer spektakulära tankar kommer under tågresor. De mer spektakulära tankefelen också, förvisso, men det ingår.

  SvaraRadera