18.1.09

Matteprov, del två

Jag gillar del ett. Den börjar med att jag refererar till en gemensam erfarenhet, och slutar med att kommentarerna innehåller tre diametralt motsatta reaktioner. Det är vad jag brukar kalla humor - om än min självrefererande och lite överdrivna sådana.

Poängen med den är att den använder första person pluralis till att skapa en gemenskap som inte finns. Poängen med problemet är inte att, som Aaron, lösa det, eller att, som Andreas, rycka på axlarna åt det, eller att, som Livsagnostiker, slita sig i håret och vråla 'varför' - poängen med det är att alla tre reaktioner är giltiga, samtidigt. Tre poler på en skala med två extrempunkter - ett problem att lösas, någon annans problem och ett hårslitandets problem.

'Vi' är alltid ett ytterst relativt ord. Det gäller att använda det med omsorg. Det kan användas till att sammanföra de mest olika av människor, och de är ibland inte helt med på vad som har hänt.

Jag? Jag är mest glad över att aldrig mer någonsin behöva genomleva ett matteprov igen. Jag utgår, helt oförsiktigt, från att vi har detta något så när gemensamt. -

2 kommentarer:

  1. Det finns faktiskt de som frivilligt fortsätter med matteprov även efter gymnasiet...

    SvaraRadera
  2. På ingen punkt kan jag utgå från att jag delar samma erfarenhet som någon annan; i varje och alla delar av min existens finns det någon som kan - och kommer! - att peka på mig och säga att jag har fel.

    Det ingår, förmodligen.

    SvaraRadera