4.5.08

Euro

Det är inte lika vanligt om förr i världen, men ibland händer det att jag hamnar i en diskussion om eurons vara eller icke-vara i detta vårt Svea Rike. Vanligtvis brukar det hända med personer som är avida motståndare mot den gemensamma valutan; som anser att riket är bra nog som det är med sin egen valuta och allt. Jag vet inte vad det är, men de tycks dras till mig av någon anledning, dessa motståndare.

Dessa diskussioner brukar dock inte pågå särskilt länge, eftersom jag är odiskret nog att påpeka att Sverige införde euron samtidigt som resten av unionen gjorde det, med det enda undantaget att vi - utan att göra mycket väsen om det - sket fullständigt i att göra verklighet av det. Det finns tre andra länder som inte infört euron, och dessa tre har samtliga förhandlat fram undantag från dess införande. Sverige, däremot, har inget sådant undantag. Vi har, i stället, ett förlängt status quo; euron är införd, men är ännu inte införd. Oimplementerad.

Diskussionen brukar ofta dö ut efter det. Eller övergå till någonting annat, beroende på hur väl jag känner motparten. Grejen är dock den att om detta vårt icke-införande skulle redas ut av behörig domstol (tänk EG-domstolen i Luxemburg snarare än HD i Stockholm) så skulle det falla så fort och så hårt att till och med den mest konservative varghatande älgjägaren i den jämtländska urskogen skulle känna vinddraget. Det finns inget att diskutera, om och/eller när frågan väl är upptagen på viss nivå.

Ändå finns det folk som är avida motståndare mot just införandet. Det känns lite bredvid poängen, av någon anledning.

4 kommentarer:

 1. eh? förstod inte riktigt varför man inte får vara emot euro i sverige. Att någon annan redan bestämt det har väl inte riktigt med saken att göra? Som att säga att jag inte får vara emot FRA-förslaget för att det det kommer att införas om två månader (med största sannolikhet)...

  SvaraRadera
 2. Jag säger inte att en inte får vara emot euron. Jag säger bara att frågan om dess införande eller icke-införande är något av en avledande manöver, i och med att den de jure redan är införd. Även om vi nu - på något vis - lyckats med konststycket undvika att införa den de facto.

  De tre andra länderna som inte kör med euro - Danmark, Storbritannien och Grekland - fick alla tre kämpa med näbbar, klor och retorik för att hålla sig utanför, för att få till att de blev undantagna. Sverige, däremot, är enligt konstens alla regler med på det hela. Rakt av.

  FRA-förslaget är inte ratifierat på samma sätt än. Det kanske till och med är tvärt om: infört de facto men inte de jure - i praktiken, om än inte i lagtexten. Svårt att veta. ;)

  SvaraRadera
 3. problemet ligger nog isf i att ingen har en aning om att euron redan är införd. Exakt en sådan liten detalj tycker jag i sig är ett utmärkt skäl både till att inte införa euron och till att gå ur eu.

  SvaraRadera
 4. Detaljer är viktiga, onekligen. Men att gå ur gemenskapen bara för att befolkningen i allmänhet inte förstått hur den fungerar så här efter tretton års medlemsskap känns inte helt intuitivt..

  SvaraRadera