18.5.08

Taklampor

Alltså, vad är grejen med att alla arbetsplatser, av vilket slag de än månde vara, alltid har taklamporna tända, även och särskilt om det är fullt gassande solsken ute och strömbrytarens enda effekt är ett litet klickande ljud när den slås om från av till på? Är det någon slags lag som har införts, en obskyr men ändå författning som Måste Följas oavsett vad, eller har jag missat något?

Jag har märkt av detta allra främst i skolor och gymnasier - det första läraren gör när denne inträder i klassrummet är att kolla om taklamporna är tända. Det andra är att tända dem. Det tredje är att kolla om det finns några elever i närheten. I den ordningen. Varje gång, varje dag, varje år, varje lärare.

Seriously. Om det är ljust - låt lampan vara släckt. Jag lovar, världen kommer inte att gå under.
Den pedagogiska effekten kommer inte att utebli. Proletäriatet kommer inte att resa sig upp under revolutionära slagsånger och få sjuttio procents majoritet i riksdagen. Favoritbrödet kommer inte att ta slut i affären. Det kommer inte ens att bli mörkare.

Men din elräkning tackar dig.

2 kommentarer:

 1. en ny punkt att lägga till skvallerpressens löjliga listor för att rädda världen.

  2211. säg åt din lärare att släcka ljuset.

  Det borde rimligtvis hjälpa mer än om jag släcker mina 5 lampor i mitt rum...

  SvaraRadera
 2. Förmodligen inte. Men - ack så många gånger det har hänt att ett klassrum med fönster i söderläge och utan vare sig persienner eller gardiner har haft tända lampor i taket. What's the deal, liksom?

  Världen är en obegriplig plats...

  SvaraRadera