10.5.08

Mellanläge

Med anledning av att Andreas gått och blivit guldpirat, och för att Piratebajen gått och blivit stämd på en löjligt stor summa penningar, kom jag att tänka på hur mycket jag har piratat på sistone. Särskilt då all den film som jag stulit åt mig sedan nyårsskiftet. Det är en rätt omfattande och diger lista, och jag skriver härmed ut den i sin helhet:

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, från 1966.

...och det är liksom det.

Antingen gör jag någonting rätt, eller så gör jag någonting fel. Jag kan inte direkt sätta fingret på det, men med tanke på alarmismen angående piratismens omfattning och förödande konsekvenser för diverse kulturindustrier så känns det som om jag antingen borde avstå helt, eller köra stenhårt på piratgrejen. Inte vara lite, ni vet, half-assed, och bara ha piratat en film denna nådens år 2008. En relativt obskyr film, dessutom!

Ack. Det är svårt att veta vad som är rätt och fel nuförtiden. Förvisso så går det att gå till representanterna för endera extrem i det kontinuum mellan totalitaristiskt kommunikationsförbudsivrande kulturdistributörer på ena polen, och relativt anarkistiska men ändå liberala myspajsarna på den andra - och fråga dem om deras syn på saken, men deras svar hjälper liasom inte, såvida en inte aktivt vill bli som dem. Om en vill inta ett mellanläge -

Tja. Att vilja inta ett mellanläge och nyansera diskursen kan oftast kännas lite half-assed. Särskilt då många har ett direkt intresse av att den håller sig på en nivå av antingen-eller: antingen med oss, eller mot oss; antingen en sådan som accepterar vår ståndpunkt, eller en sådan som måste bekämpas med alla medel. Att då försöka inta ett mellanläge, ett 'ja, men..', leder ganska snart till att en utmålas som mesig eller oförmögen att fatta ett beslut; att en är - lite half-assed.

Så. Jag har piratat en (1) film den senaste tiden. Oavsett om det var rätt, fel, mitt emellan eller neutrum, så var den rätt bra, och, som jag sade i en tidigare post, så leder bra filmer till bra word-of-mouth-publicitet om de når rätt publik. Och därför hör du talas om den, just här, just nu.

Har du piratat någon bra film på sistone, någon som vi spontant kan generera gratis reklam för, och på så vis göra kopplingen mellan piratande och realekonomisk förlust lite mindre självklar?

4 kommentarer:

 1. vilket mellanläge tar du menar du?

  SvaraRadera
 2. Någonstans mellan centerpartiet och folkpartiet: ett radikalt mellanläge.

  Annars är jag noterat envis på att lägga mig mellan olika ståndpunkter och bygga broar mellan dem. Särskilt i frågor där de inblandade är fatalt inställda på att det bara finns ett Rätt.

  Så: å ena sidan; men å andra sidan... XD

  SvaraRadera
 3. *började skriva ett svar men ångrade mig och skrev ett inlägg istället*

  :D

  SvaraRadera
 4. Jag lever för att inspirera.
  Och för att lägga in ett ovälkommet 'men' närhelst det är, ehrm, ovälkommet. ;)

  SvaraRadera