7.5.08

Konfirmation

Att konfirmera sig är vad jag förstått att bekräfta att en bekänner sig till den kristna tron, vid en ålder när en har haft tid på sig att fundera och vrida och vända på saken. Att deklarera att en, trots och/eller på grund av sitt medvetna reflekterande över saken, faktiskt är med på det hela.

För att få konfirmera sig måste en dock vara döpt in i tron, vilket en vanligtvis blir i ganska späd ålder. Att bli döpt är att bli intagen, antagen och upptagen i den troende gemenskapen. Först dop, sedan konfirmation, m'kay?

Now, vad jag inte förstår är.. först blir ungen döpt in i gemenskapen, för att sedan bli konfirmerad in i den; men samtidigt går det inte att bli konfirmerad in i den utan att vara döpt in i den. Så genom att i späd ålder döpa in folk, så förutsätts att de senare kommer att genomgå accepterandets ritual - men de skulle kanske aldrig gjort det, om det inte först blev indöpta i den. Med andra ord: genom att tidigt bli indöpt, planteras en massa frön, som senare leder till att en accepterar dopet, men det bara för att en blivit döpt och fått idén inplanterad i sig. -

Aj. Mitt huvud gör ont av alla cirkelrörelser...

2 kommentarer:

  1. eh? det finns ju folk som inte konfirmerar sig som är döpta. Och vad jag vet kan man väl döpa sig även om man inte är ett spädbarn?

    Jag förstod faktiskt inte kopplingen att dopet skulle leda till konfirmation. Säg att dop inte fanns. Skulle folk konfirmera sig mindre då?

    SvaraRadera
  2. Tanken är att folk först blir döpta, och sedan, som en konsekvens av det, konfirmerar sig, men att de inte skulle komma på tanken att konfirmera sig om de inte vore döpta. Det är en slags cirkelrörelse: det första determinerar och cementerar det andra, men det andra är samtidigt en bekräftelse på det första. Utan dopet skulle inte konfirmationen vara riktigt samma sak; först blir en upptagen i en gemenskap, och sedan, när en är insocialiserad i denna, upptar en sig själv i densamma.

    Sedan finns det förstås folk som inte konfirmerar sig (eller som gör det för presenterna), men det är bredvid poängen. ;)

    SvaraRadera